Paella-ingrediënten
Olijfolie - Aceite de oliva
Olijfolie is een onmisbaar paella-ingrediënt.
Het kan relatief hoge temperaturen aan zonder te verbranden en is daarom geschikt om eerst vlees, vis of groenten aan te bakken in de paellapan. Vervolgens zorgt de olijfolie mee voor de smaak en smeuïgheid van de rijst. Tot slot is de juiste hoeveelheid olijfolie ook cruciaal om een laagje socarrat te bekomen.
De meeste paellachefs gebruiken een kwalitatieve extra vergine olijfolie. Anderzijds gaat een deel van de smaak verloren door de verhitting dus het is ook geen goed idee om een dure gourmet-olie te gebruiken.
Overdrijven is nooit goed, maar in paella mag olijfolie vrij ruim gebruikt worden. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het vetgehalte van de andere ingrediënten. Zo dient bijvoorbeeld in een paella met secreto, een heerlijk stukje varkensvlees dat vrij veel vet bevat, minder olijfolie gebruikt te worden dan in een paella met zeevruchten.